Ohjeita pennun ostajalle

Kerry- ja vehnäterrierikerhon pentuvälityksen kautta löytyvät kerhon pentuvälitykseen ilmoitetut tulevat ja syntyneet pentueet sekä aikuiset koirat. Kaikkia pentueita ei ilmoiteta kerhon pentuvälitykseen, joten pentusuunnitelmia kannattaa tiedustella myös suoraan kasvattajilta. Rotujen pentuvälityksen kautta saat myös lisätietoja roduista.

Pentua ostamassa?

Koiran elinikä
Muista, että olet hankkimassa monivuotista perheenjäsentä!
Kerryt ja vehnät elävät keskimäärin 10–12 vuotta, jopa 15–16-vuotiaiksi.

Rodun valinta
Harkitse eri rotuvaihtoehtoja, tutustu niiden rotuominaisuuksiin huolella. Mieti tarkkaan rodun sopivuus omiin toiveisiisi ja käyttötarkoituksiisi. Kerry ja vehnä ovat terriereitä ja niillä on terrierin luonne, vaikka ne eroavatkin muista terriereistä pehmeän karvapeitteensä vuoksi.

Allergia
K&V-kerho on usein törmännyt valitettavan tiukassa olevaan harhaluuloon, jonka mukaan vehnä/kerrynterrieri olisi ns. "allergiaystävällinen rotu". Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan myös kerryt ja vehnät voivat aiheuttaa allergiaa! Vaikka kerryllä ja vehnällä ei ole varsinaista karvanlahtöä, niin se ei silti tarkoita sitä, että koira ei allergisoisi. Koiran epiteeli (hilse) ja eritteet (mm. virtsa ja sylki) aiheuttavat allergiaa. Koira-allergia voi myös muuttua pahentuessaan astmaksi. Näin ollen kannattaa harkita tarkoin koiran ottoa, jos perheessä on viitteitä koira-allergiasta. Koirasta luopuminen ei ole ikinä helppoa!

Turkinhoito
Pehmeä karvapeite vaatii säännöllistä – tietyssä vaiheessa jopa päivittäistä – hoitoa turkin takkuuntumisen estämiseksi. Jotta karva pysyisi siistinä, tulee se trimmata leikkaamalla vähintään 4–6 kertaa vuodessa. Koira tulee myös pestä useasti, sillä pehmeä turkki likaantuu nopeasti. Kuraisina aikoina turkin huuhtelu voi välillä olla jopa päivittäistä. Normaali pesu on suoritettava noin kerran kuussa turkin likaisuuden ja sääolojen mukaan.

Kerry/vehnä ja muut koirat
Sekä kerry että vehnä eivät välttämättä ole niitä sosiaalisimpia toisten koirien – varsinkaan samaa sukupuolta olevien – kanssa.

Pennun kasvatus
Oikein käsiteltyinä sekä kerry että vehnä ovat mitä ihastuttavimpia seuralaisia ja oppivaisia harrastuskoiria. Molemmat rodut vaativat määrätietoisen kasvatuksen, jotta niistä kasvaisi yhteiskuntakelpoisia perheenjäseniä. Pentu ei osaa itsestään olla yksin, kulkea hihnassa tai tehdä tarpeitaan ulos. Se saattaa pureskella perintöhuonekaluja jne. – se tarvitsee siis sopivasti ”rakkautta ja rajoja” ja kärsivällistä opettamista, eikä sille saa antaa periksi "kun se ei nyt anna harjata". 

Pentuvälitys
Kerry- ja vehnäterrierikerhon pentuvälityksestä sekä kerhon kotisivuilta saat tietoa mm. rodusta, jalostusohjeista, rodussa esiintyvistä perinnöllistä sairauksista sekä pentutilanteesta.

Kasvattajan valitseminen
Ota yhteyttä useampaan kasvattajaan ja keskustele heidän kanssaan rodusta sekä tulevista pennuista. Tutustu tulevan pentusi kasvattajaan ja selvitä miten hän on jatkossa mukana pennun elämässä. Hyvä kasvattaja haluaa tavat sinut ainakin kerran ennen pentujen luovutusta ja näyttää sinulle pentueen ja sen emän kasvatuskodissaan.

Hyvä kasvattaja on tukenasi pennun ja sinun yhteisellä alkutaipaleella. Hän haluaa mahdollisesti nähdä ja trimmata koirasi aina silloin tällöin jatkossakin. Hän neuvoo ja auttaa tarvittaessa.

Pennun hinta
Kerry- ja vehnäterrierikerholla ei ole pentujen hintasuositusta. Kasvattajat määrittelevät itse pentujensa hinnan. Pentujen hinnat ovat alkaen noin 1500 euroa. Joskus pentueessa voi olla pentu, joka myydään halvemmalla, esim. kivesvian vuoksi. Tarkista pennun hinta aina suoraan kasvattajalta. 

Pennun luovutus
Pennun tulee olla luovutettaessa vähintään 7–8 viikon ikäinen, eläinlääkärin tarkastama ja rekisteröity. Rekisterikirja kuuluu aina kauppahintaan. Rekisteröimätön pentu on sekarotuisen kanssa samassa asemassa ja sen arvo Kennelliiton mukaan on 100 euroa.

Pennun tulee olla puhdas ja mielellään myös trimmattu (pää, tassut ja peräpeili siistitty). Pentu tulee olla eläinlääkärin tarkastama ja tunnistusmerkitty.

Pennun hoito-ohjeet
Viimeistään pentua hakiessasi sinun tulee saada kirjalliset hoito-ohjeet.
Kirjalliset hoito-ohjeet tulee saada mm. ruokinnasta, turkinhoidosta sekä mahdollisesti myös pennun kasvatuksesta. Kasvattajan tulee myös antaa selvitys rodun perinnöllisistä sairauksista.

Kasvattajaa koskevat vaatimukset
Kasvattajan tulee olla sekä Kennelliiton että rotujärjestön jäsen. Kennelliiton kasvattajasitoumuksen allekirjoittanut kasvattaja rekisteröi koko pentueen ja hän tekee kauppakirjan aina Kennelliiton lomakkeelle.

Kerry- ja vehnäterrierikerho suosittaa, että kasvattaja maksaa pennunostajien ensimmäisen vuoden jäsenmaksun Kerry- ja vehnäterrierikerho ry:lle.

Lisätietoa koiran hankinnasta löydät myös Kennelliiton sivustolta
www.hankikoira.fi