Kerrynterrieri

PDF-tiedostoKerrynterrieri.pdf (165 kB)
Kerrynterrierin rotumääritelmä Suomen Kennelliitto
Kerrynterrieri pentu
Juniori-ikäinen (9–15 kk) kerrynterrieri
Aikuinen kerrynterrieri

Rotumääritelmä

Kerrynterrierillä on monia hyviä ominaisuuksia, jotka tekevät siitä erinomaisen lemmikin. Näistä ei suinkaan vähäpätöisin ole sen siniharmaa, silkinpehmeä karvapeite, joka kylläkin vaatii säännöllistä hoitoa mutta josta ei lähde karvaa eikä siinä ole tyypillistä koiran hajua.

"Kerry" on tyylikäs, keskikokoinen, vankkarakenteinen terrieri, joka on ihmisystävällinen, älykäs ja helposti opetettava. Se onkin mitä mainioin seurakoira, aktiivinen harrastuskoira sekä upea näyttelykoira.

Luonteenpiirteet

Luonteeltaan kerrynterrieri on ihmisystävällinen, iloinen ja toimelias koira, joka sopeutuu sekä kaupunki- että maalaiselämään ja viihtyy niin lapsiperheessä kuin yksinäisen kaverinakin. Se on uskollinen ja valpas seuralainen, joka säilyy iloisena ja leikkisänä pitkään.

Kerry on älykäs, se oppii helposti ja sillä on suuri halu miellyttää isäntäänsä - se on kuitenkin terrieri ja se osaa olla välillä jääräpäinenkin. Suurin osa rodunharrastajista yhtyy kuitenkin mielipiteeseen, jonka mukaan rotu on "lähes täydellinen". Se on siis mitä luotettettavin ja rakastettavin lemmikki - sen vuoksi monen kerrynomistajan seuraavakin koira tulee olemaan kerrynterrieri!

Ulkonäkö

Kerrynterrieri on tyylikäs, keskikokoinen (säkäkorkeus n. 45 - 50 cm), vankkarakenteinen korkeajalkainen terrieri. Kerrynterrierin siniharmaa karvapeite erottaa sen täysin muista terriereistä. Pennut syntyvät mustina ja joillakin värinvaihtuminen alkaa jo pikkupentuna kun taas toisilla se antaa odottaa aina 3-vuotiaaksi asti. Kerrynterrierin karva on pehmeää, silkkistä ja laineikasta. Siitä ei lähde lainkaan karvaa eikä siinä ole tyypillistä koiran hajua.

Karva ei ole suuritöinen, mutta vaatii säännöllisen harjauksen pysyäkseen takuttomana. Ja pysyäkseen siistinä kerry tarvitsee pesun 4 - 6 viikon välein ja trimmauksen leikkaamalla vähintään kuusi kertaa vuodessa. Kotitrimmaus on helppo oppia itsekin, näyttelytrimmaus ennen näyttelyä vaatii enemmän taitoa ja harjoittelua.

Ikä ja terveys

Kerrynterrierit ovat suhteellisen pitkäikäisiä ja terveitä koiria. Ne säilyttävät iloisuutensa ja aktiivisuutensa; jopa veteraani-ikäistä kerryä voi erehtyä pitämään nuorena koirana!

Terveystilanne rodussa on hyvä eikä perinnöllisiä tai rodulle tyypillisiä vikoja tai sairauksia juurikaan ilmene. Rodussa on tavattu perinnöllistä pikkuaivojen kehityshäiriötä (PNA), joka johtaa kuolemaan jo pentuiällä. Sairausgeeni kulkee todennäköisesti tietyissä linjoissa, mutta sairaustapaukset on pystytty välttämään lähes kokonaan harkitsevalla jalostustyöllä. Jonkin verran ilmenee lieviä tai keskivaikeita lonkkaniveldysplasiatapauksia, jotka eivät normaalisti vaikuta kerryn kokoisen koiran elämään. Kerrynterriereillä esiintyy myös jonkin verran muita rotuja yleisemmin kasvaimia.

Rotujärjestön jalostusohjesääntö suosittaa kasvattajia lonkkakuvauttamaan sekä silmäpeilauttamaan siitokseen käytettävät koirat. Samoin jalostusohjesääntö antaa ohjeet PNA- linjaisten koirien jalostuskäytöstä.

Kerrynterrieri ja allergia

K&V-Kerho on usein törmännyt valitettavan tiukassa olevaan harhaluuloon, jonka mukaan kerrynterrieri olisi ns. "allergiaystävällinen rotu". Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan myös kerrynterrierit voivat aiheuttaa allergiaa!

Vaikka kerrynterrierillä ei ole varsinaista karvanlahtöä, niin se ei silti tarkoita sitä, että kerrynterrieri ei allergisoisi. Koiran epiteeli (hilse) ja eritteet (mm. virtsa ja sylki) aiheuttavat koira-allergiaa. Koira-allergia voi myös muuttua pahentuessaan astmaksi. Näin ollen kannattaa harkita tarkoin koiran ottoa, jos perheessä on viitteitä koira-allergiasta. Koirasta luopuminen ei ole ikinä helppoa!