Ohjeita pennunostajalle

Kerry- ja vehnäterrierikerhon pentuvälityksen kautta löytyvät kerhon pentuvälitykseen ilmoitetut tulevat ja syntyneet pentueet sekä aikuiset koirat. Kaikkia pentueita ei ilmoiteta kerhon pentuvälitykseen, joten pentusuunnitelmia kannattaa tiedustella myös suoraan kasvattajilta. Rotujen pentuvälityksen kautta saat myös lisätietoja roduista.

Pentua ostamassa?

Koiran elinikä
Muista, että olet hankkimassa monivuotista perheenjäsentä!
Kerryt ja vehnät elävät keskimäärin 10–12 vuotta, jopa 15–16 -vuotiaiksi.

Rodunvalinta
Harkitse eri rotuvaihtoehtoja, tutustu niiden rotuominaisuuksiin huolella. Mieti tarkkaan rodun sopivuus omiin toiveisiisi ja käyttötarkoituksiisi. Kerry sekä vehnä ovat terriereitä ja niillä on terrierin luonne vaikka ne eroavatkin muista terriereistä pehmeän karvapeitteensä vuoksi.

Kerry/Vehnä ja allergia
K&V-Kerho on usein törmännyt valitettavan tiukassa olevaan harhaluuloon, jonka mukaan vehnä/kerrynterrieri olisi ns. "allergiaystävällinen rotu". Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan myös kerryt ja vehnät voivat aiheuttaa allergiaa! Vaikka kerryllä ja vehnällä ei ole varsinaista karvanlahtöä, niin se ei silti tarkoita sitä, että vehnä/kerrynterrieri ei allergisoisi. Koiran epiteeli (hilse) ja eritteet (mm. virtsa ja sylki) aiheuttavat koira-allergiaa. Koira-allergia voi myös muuttua pahentuessaan astmaksi. Näin ollen kannattaa harkita tarkoin koiran ottoa, jos perheessä on viitteitä koira-allergiasta. Koirasta luopuminen ei ole ikinä helppoa!

Kerryn/vehnän turkinhoito
Pehmeä karvapeite vaatii säännöllistä – tietyssä vaiheessa jopa päivittäistä – hoitoa turkin takkuuntumisen estämiseksi. Jotta karva pysyisi siistinä, tulee se trimmata leikkaamalla vähintään 4 – 6 kertaa vuodessa. Kerry/vehnä tulee myös pestä useasti, sillä pehmeä turkki likaantuu nopeasti. Kuraisina aikoina turkin huuhtelu voi välillä olla jopa päivittäistä. Normaali pesu on suoritettava noin kerran kuussa turkin likaisuuden ja sääolojen mukaan.

Kerry/vehnä ja muut koirat
Sekä kerry että vehnä eivät välttämättä ole niitä sosiaalisimpia toisten koirien - varsinkaan samaa sukupuolta olevien - kanssa.

Pennun kasvatus
Molemmat rodut vaativat määrätietoisen kasvatuksen, jotta niistä kasvaisi yhteiskuntakelpoisia perheenjäseniä. Pentu ei osaa itsestään olla yksin, kulkea hihnassa tai tehdä tarpeitaan ulos. Se saattaa pureskella perintöhuonekaluja jne. – se tarvitsee siis sopivasti ”rakkautta ja rajoja” ja kärsivällistä opettamista, eikä sille saa antaa periksi "kun se ei nyt anna harjata". Oikein käsiteltyinä sekä kerry että vehnä on mitä ihastuttavin seuralainen ja oppivainen harrastuskoira.

Pentuvälitys
Kerry- ja vehnäterrierikerhon pentuvälityksestä sekä kerhon kotisivuilta saat tietoa mm. rodusta, jalostusohjeista, rodussa esiintyvistä perinnöllistä sairauksista sekä pentutilanteesta.

Kasvattajan valitseminen
Ota yhteyttä useampaan kasvattajaan ja keskustele heidän kanssaan rodusta sekä tulevista pennuista. Tutustu tulevan pentusi kasvattajaan ja selvitä miten hän on jatkossa mukana pennun elämässä. Hyvä kasvattaja haluaa tavat sinut ainakin kerran ennen pentujen luovutusta ja näyttää sinulle pentueen ja sen emän kasvatuskodissaan.

Hyvä kasvattaja on tukenasi pennun ja sinun yhteisellä alkutaipaleella. Hän haluaa mahdollisesti nähdä ja trimmata koirasi aina silloin tällöin jatkossakin. Hän neuvoo ja auttaa tarvittaessa.

Pennun hinta
Vehnä- ja kerryterrierikerholla ei ole pentujen hintasuositusta. Kasvattajat määrittelevät itse pentujensa hinnan. Pennun hinta on n. 1200-1300 euroa. Joskus pentueessa voi olla pentu, joka myydään halvemmalla, esim. kivesvian vuoksi.

Pennun luovutus
Pennun tulee olla luovutettaessa vähintään 7 - 8 viikon ikäinen, eläinlääkärin tarkastama ja rekisteröity. Rekisterikirja kuuluu aina kauppahintaan. Rekisteröimätön pentu on sekarotuisen kanssa samassa asemassa ja sen arvo Kennelliiton mukaan on 100 euroa.

Pennun tulee olla puhdas ja mielellään myös trimmattu (pää, tassut ja peräpeili siistitty). Pentu tulee olla eläinlääkärin tarkastama ja tunnistusmerkitty.

Pennun hoito-ohjeet
Viimeistään pentua hakiessasi sinun tulee saada kirjalliset hoito-ohjeet.
Kirjalliset hoito-ohjeet tulee saada mm. ruokinnasta, turkinhoidosta sekä mahdollisesti myös pennun kasvatuksesta. Kasvattajan tulee myös antaa selvitys rodun perinnöllisistä sairauksista.

Kasvattajaa koskevat vaatimukset
Kasvattajan tulee olla sekä Kennelliiton että rotujärjestön jäsen. Kennelliiton kasvattajasitoumuksen allekirjoittanut kasvattaja rekisteröi koko pentueen ja hän tekee kauppakirjan aina Kennelliiton lomakkeelle.

Kerry- ja vehnäterrierikerho suosittaa, että kasvattaja maksaa pennunostajien ensimmäisen vuoden jäsenmaksun Kerry- ja vehnäterrierikerho ry:lle

 

Lisätietoa koiran hankinnasta löydät myös Kennelliiton sivustolta
www.hankikoira.fi

 

PDF-tiedostoPentuvälitysohje_2019 (4).pdf (49 kB)
Kasvattaja - katso pentuvälityksen toimintaohjeet täältä

Pentuvälityksen yhteystiedot:

Kerryt
Pentuvälittäjä:
Tiia saarentola

Sähköposti:
kerrypentu.kerryvehna
@gmail.com

Puh: 046 9519054

Vehnät
Pentuvälittäjä:
Tiia Saarentola

Sähköposti:
vehnapentu.kerryvehna
@gmail.com

Puh: 046 9519054